Fogarasi József

Pápai áldás – a „család-LEGENDÁRIUM” javított-bővített/bővített-javított továbbgondolására…

 

 

Isten hozott…

 

… köszöntötte Ferenc pápa a szentszéki audienciára várakozó - bíborosuk vezette - magyar zarándokokat…

 

… majd, az idősödő - egyenes deréktartásra még mindig képes - pápa, szentkezével megérintve

 

 

Fotó: Divisione Produzione Fotografica | Forrás: AFP

 

a múlt/jelen/jövő terhétől gerinctesttartásában megroggyanó elnökünk homlokát – az elődök teremtette hagyományt, alkotmányos követelményt követve – Isten megnyilatkozását közvetítve, áldását adta a tisztség felelősségteljes betöltéséhez.

 

Természetesen, az ilyenkor szokásos - alkalomhoz illő - kölcsönös ajándékcsere és eseménye sem maradt el:

 

Részünkről egy – a magyarság örök-ősnépkultusz szimbólumát megtestesítő – Tóth Gabi viseletű matyó baba, valamint egy matyó-hímzésű kendővel borított díszdobozba ízlésesen elhelyezett színesre festett tojások kerültek átnyújtásra, amely díszdoboz felnyitásakor - a Nélküled – Ismerős arcok” magyar-néptáji himnusz elhangzása kíséretében - a matyó hímzés rövidített "legendatörténetének" ismertetésével örvendezteti meg a zenedoboz kézbentartóját.

 

Ferenc pápa - ellentételezéseként cserébe - a jogász-elnök által áhítattal kért, egyik – budapesti látogatásakor elmondott – beszéde üzenetének mottóként történő ingyenes használatának hozzájárulásával ajándékozta meg az elnöki méltóságot. Amely üzenet nem más, mint - Ferenc pápa által meghivatkozott - Szent István egyik intelme: Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen.” /István király intelmei Imre herceghez; X. fejezet/ Mindez azt jelenti, hogy a felhatalmazott - e mottó szövegét - hivatalos irományain jogosult - annak jobb felső sarkában - kellően ízléses módon és formában kivitelezve elhelyezni; alatta - kisebb betűkkel szedetten - utalva a pápai hozzájárulás tényére!

 

Búcsúzásként, a pápa tiszteletteljesen, de nyomatékosítva – némi maliciózussal fűszerezve – hívta fel a megáldott államfő figyelmét az intelmek – általa minden bizonyára jól ismert – VI. fejezetében foglalt tartalom fejben-tartására és követendő alkalmazására:

 

VI. A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL

 

„A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. …”

 

Majd finoman megjegyezte (magyarul), miszerint a Szentszék a magyarok tervezte Brüsszel által képviselt és védelmezett keresztény-katolikus Nyugat – kalandozásos műveletnek álcázott – megtámadását és elfoglalását háborús cselekményként fogja értékelni, amelyhez kellően arányos kitagadásos-retorzió fog párosulni.

 

Budapest, 2024. április 25.

 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 116
a héten: a héten: 665
a hónapban: a hónapban: 510
összesenösszesen437518
az oldalt jelenleg nézik: 2