Fogarasi József

… Navracsics, Trócsányi, Varga… akik tévelygéseik álcázásaként öncélúan ragadták magukhoz Justitia mérlegét és szemkötőjét…

 

 

… a kardhoz még nem nyúltak…*

 

 

 

… Magyar Ügyvéd Fohásza…

 

 

Óh, Te tévedhetetlen Justitia, az igazság(osság) királynője, lásd és hallgasd meg egy magyar ügyvéd fohászát, aki több mint három évtizede próbálja - több-kevesebb sikerrel - környezetével megértetni: az igazság alapja a jog, a jog pedig az erkölcsből táplálkozik!

 

 

Bekötött szemeddel is látnod kellene: a magyar jog feltartozhatatlanul pusztulásra van ítélve, és nem sok idő kell ahhoz, hogy kimúljon.

 

 

A jog sírja felett pedig majd eltűnődhetsz rajta: mi lesz veled, hogyan fogod tovább védeni az igazságot, ha annak már nem lesz alapja, amelyhez igazodhatnál?

 

 

Magyar ügyvédként, a praxisomat úgy éltem meg, hogy pontosan láttam, miként kezdték a pártok a jogalkotást 1989-ben a saját arculatukra formálni. Mindez olyan jól sikerült, hogy eredményeként a különböző (ellenkező) előjelű pártérdekű pártok – a demokrácia többértelmezésű jelszavával érvelve – szabadon foghattak hozzá a viszonylag stabil jogrendszer darabokra kaszabolásához.

 

 

Mindennek az lett a következménye, hogy a klasszikus hatalmi ágak, mértéket nem ismerő módon igyekeztek egymással egybeépülni, összenőni. Majd ezt követően, közös erővel láttak hozzá a „márványszilárdságú” alkotmányos alapelvek megkerüléséhez, félre tételéhez.

 

 

Bekötött szemed ellenére is látnod kellett (volna), miszerint a két, igazságot szolgáló – bírói, ügyészi – hatalmi ág, a pártpolitika és az állam-egyházhatalom aknamunkája következtében elvesztette függetlenségét, így mérleged mindkettő serpenyője az igazságtalanság hajléktalanjaival telt meg, amelyet Te valószínűleg akként érzékeltél, mintha az igazság egyensúlyban lenne?

 

 

Pedig a többpárti érdekek már javában ellendolgoztak. Elsőként a jog - kupolás termen belüli - megszületésénél fogtak hozzá a jogi norma kihalásához vezető aknamunkájukhoz. Eleinte négyéves ciklusonként, majd - visszatérve a régmúlt hagyományaihoz - egyetlen állampártként folytatták gyomirtó tevékenységüket.

 

 

E téren ma már odáig fejlődtek, hogy a jogalkotás kupolás termében jogalkotás helyett nagyüzemi, mezőgazdasági tevékenységet végeznek: saláta törvényeket termelnek, jogszabállyal földeket jelölnek ki akkumulátor-termeléshez, tájegységeket – Balaton, Fertő-tó – tüntetnek el Uniós és hazai pénzforrásokat elnyelő gigaberuházásaikhoz.

 

 

Nem szemrehányásként, de megjegyzem: fel sem tűnt neked, hogy a jobb kezedből már a mérleg is eltűnt. Így a bal-kezedben tartott kardod használaton kívülre került. Jelenleg rozsdamarja, azaz régóta nem ragyog!

 

 

Szeretném azt is megjegyezni, miszerint a kevéske megmaradt erkölcsből - amiből a jog reményt adva ismét életre kelhetne - még a tízparancsolat is kiveszni látszik. Mindezt, az egymással versengő, egymást ekéző, egymást gyűlölő kis-közép-NAGY pártok az általuk gyártott politikai lózungokkal helyettesítik!

 

 

Justitia, ne csodálkozz! Mára, a hozzám hasonló magyar ügyvédek a jog kihalásával nemcsak a hivatásuk alapját, hanem a hozzád vezető utat is elveszítették. Ennek következtében voltak, vannak és lesznek, olyan pályaelhagyó ügyvédek, akik már nem akarnak a Te oltárodon áldozni, inkább választják a HATALOM(uralom) és a PÉNZ oltárát.

 

 

Justitia kérlek, próbálj meg bekötött szemmel is körülnézni és mérlegre tenni az általam elmondottakat. Bízva, hogy a füleidet még nem kötötték be, reménykedem, hogy sirámaim meghallgatásra találnak!?

 

 

Budapest, 2024. április 4.

 

(… felszabadultunk?!… a jog szabadsága még várat magára…!?)*

 

 

 

Maklári Iván

szerző

 

 

*Amelyért a szerkesztő vállal „felelősséget”…

 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 23
a héten: a héten: 310
a hónapban: a hónapban: 155
összesenösszesen437163
az oldalt jelenleg nézik: 2