Fogarasi József

Magyar know-how: a világ „csodálva” bámulta, majd barátkozni kezdett vele, végül alkalmazta…

 

 

…nem nézek többé „világfocit”!

 

 

 

Amikor 2001-2002-ben a több-milliárd forintot érő stadionrekonstrukciós program keretében Deutsch F. Tamás showman-szakpolitikus karmesterkedésével rengeteg stadion-beléptető kaput sikerült bespájzolnunk, de ezekből – államtakarékosságra hivatkozva – egyetlen-egyet sem voltunk képesek - az elképzelt tetthelyszíneken - működő üzemmódba helyezve felállítani, naivan azt hittem, mindezért a „jótéteményért” cserébe, nagyon sok emberi fej fog majd a porba hullani. Nem ez történt! Mindenki megúszta!

 

 

És akkor … 2021. március 28-án este kényelembe helyezve magam bekapcsoltam a televíziót és nézni kezdtem a Szerbia-Portugália világbajnoki selejtező-összecsapást. Portugália az első félidőt követően 2:0-s vezetéssel mehetett „pihenni” az öltözőbe. Aztán jött a második félidő, hatalmas küzdelmet hozva és persze igazi profi focit produkálva! A szerbek a második félidő során gigászi küzdelem mellett - megérdemelten - kiegyenlítettek. Majd következett a második félidő 4 perces hosszabbítása, amelynek harmadik percében Ronaldo a felívelt labdát - kapásból megérintve - a kifutó kapus mellett a kapuba gurította úgy, hogy az teljes terjedelmében a gólvonalon túlra került.

 

 

 

 

 

 

Mindezen akció azonban mégsem eredményezett gólt, így maradt a 2:2-es végeredmény. Egyrészt, mivel a gólvonalon túlra került labdát a szerbek egyik kétségbeesve odaérkező védője (Sztefan Mitrovics) kirúgta a kapuból, másrészt a labda gólvonalon túlra kerülését sem a partjelző, sem a bíró „nem látta”! Ronaldo reklamálásba kezdett, majd begyűjtve egy sárga lapot - a mérkőzés lefújása előtt - levonult a pályáról. Dühében még a csapatkapitányi karszalagot is a földhöz csapta.

 

 

Mint - később - kiderült, a mérkőzésen nem alkalmaztak videó-bírót, így lehetőség sem volt a játékvezetői döntés megváltoztatására. Bár – a fáma szerint – a szükséges know-how (magyar módra, a spájzban összezsúfolva) ugyan a FIFA rendelkezésére állt, de – érthetetlen módon – sem a video-bírót (VAR), sem a gólvonal-technológiát a világbajnoki selejtezők során nem szokták alkalmazni!? Mindennek következtében e mérkőzéseken valamennyi „ítéletet” közvetlenül a játékvezetői hármas hozza meg, „külső” segítség nélkül! A fejek pedig - nyilvánvaló módon - ez esetben is a helyükön maradnak! Megérdemelten!?

 

 

(Jogos) Felháborodásomban úgy döntöttem: nem nézek több „világfocit”! A jövőben csak a magyar bajnokság mérkőzéseit fogom élőben figyelemmel kísérni. Általuk nem érhet frusztráció. Hiszen a magyar foci rendes és átlátható játékot produkál. Mérkőzéseik vezetéséhez pedig elegendő a - szokásosan felkészült - bírói hármas, semmi szükség a pálya területén produkált, szemmel is látható „tisztességes” játékos-munka „külső segítséggel” történő felül bírálatára. Különben is, a magyar csapatban játszó – valamennyi – futballista hitből és szívből tiszta és becsületes, jelzi, ha az adott pályabeli esemény nem úgy történt, mint ahogyan azt látni lehetett.

 

 

Budapest, 2021. március 28.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 66
a héten: a héten: 294
a hónapban: a hónapban: 1841
összesenösszesen435877
az oldalt jelenleg nézik: 2