Fogarasi József

Másra mutogatás*

 

Ha a másra mutogatás olimpiai sportág lenne, biztos vagyok benne, hogy nemzetünktől talán soha nem lehetne elhódítani az aranyérmet, de állandó dobogós helyünk minimum biztosított lenne, amennyiben a népek e sport világtalálkozóján elindulnánk. A startpisztoly eldördült. Ki a hibás az azeri baltás gyilkos kiadása keltette - országunk jó hírnevét beárnyékoló - világméretű pusztító orkánért? Természetesen nem az, aki az egészet kigondolta, aki a kivitelezést megtervezte, aki a terv végrehajtását aláírta, vagy aki az egészet csupán gondolkodás nélkül lebonyolította. Azaz a kialakult helyzetért a kormányfőt, a kormányt, az illetékes szakminisztereket vagy államtitkárokat, de még csak a szóvivőket sem terheli felelősség. Akkor hát kit? A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet (ZMNE), amiért a két hallgatót nem különítette el, hermetikusan nem zárta el egymás szeme, esetleg az egyetemi hallgatóság egésze elől. Érdekes és egyben tragikomikus ez a – közszolgálati egyetemi felkészültséget nélkülöző – politikusi eszmefuttatás.

 

Mert hát sok minden „apróságért” – például a nem kellő körültekintéssel kiválasztott rektoráért, aki korrupciós cselekedetével aligha öregbítette az intézmény jó hírét, avagy az egymás szerzeményeit keresztbe lektoráló egyetemi jegyzetekért, amelyek (tartalmukat gondosan elrejtve a széles szakmai nyilvánosság elől) csak a belső „házi-olvasók” számára hozzáférhetőek, s kötelespéldányaikat is hiába keressük az Országos Széchényi Könyvtár polcain stb. – lehetne hibáztatni a ZMNE-t, de a két hallgatót nem a nevezett egyetem engedte be az országba, s nem is ő szülte őket.

 

Mint-ahogyan annak sem kizárólagosan a ZMNE a felelőse, hogy - egy elborult szemléletű koreográfiának köszönhetően - a jogutód Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által a Ludovika mezejére szervezett tanévnyitó ünnepségen az esemény vezérkarát sátortető és legyezők óvták a rekkenő hőségtől, ezzel szemben a terepen már egy órával korábban felsorakozott ifjú hallgatók a tűző napon az értelmetlen álldogálás következtében, no meg az elhangzott ünnepi beszédek súlya alatt sorra dőltek ki a katonai alakzatból. Mindez az emberi esendőség a szónokokat nem rendítette meg, beszéltek tovább folyamatosan, rezzenéstelenül. A miniszterelnöki expozé középpontjában egy - erős államszervezettel rendelkező erős haza víziója állt, míg – e rémálmainkban se előjöjjön képet követően – az új egyetem teljes harci díszbe öltözött rektora - akinek arcképe mellett önéletrajzát az egyetem honlapján hiába is keressük - tanévnyitó ünnepi beszédében még mindig csak a „honfoglalásról” értekezett.

 

Az események azonban az erős állam víziójából csupán az árnyékban edződött vezérkar és a tűző napon összecsukló „hadsereg” képét körvonalazták, amelynek fókuszában a NER építménye nem látszott erősebbnek és stabilabbnak Bábel tornyánál.

 

Budapest, 2012. szeptember 6.

 

 

*A publikált változatot lásd a Népszava 2012. szeptember 12. szerda - 139. évfolyam 214. szám - 7 oldalán „Másra mutogatás” cím alatt. és a NÉPSZAVA online oldalán itt

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 2
a héten: a héten: 363
a hónapban: a hónapban: 2147
összesenösszesen439155
az oldalt jelenleg nézik: 1