Fogarasi József

Protestálás!*

 

A történeti hűség kedvéért igyekeztem pontosan rögzíteni a hallott szó- és mondatfoszlányokat, majd azokat a tanévnyitó ünnepséget követő napokban megjelent írott és elektronikus hírforrások segítsége révén ellenőrizni és pontosítani.

 

A beszédnek elsősorban azok a részletei érdekeltek, amelyek, mint az előd felsőoktatási intézmény alkotmányjogi tanszékének oktatóját is érint(h)ették: „… a kommunizmus utáni húsz év államépítési kísérlete - minden erőfeszítés ellenére - zavaros maradt, vergődött a posztkommunista indíttatású kísérletek és a polgári államépítés nekibuzdulásai között"; „… a zavaros és bizonytalan államrend és politikai rendszer a maga kiszámíthatatlan jogrendjével, láthatatlan alkotmányával, az európai gazdasági válság teher- és szakítópróbáját kiállni képtelen Magyarországot” szülte.

 

Napokig keresgéltem a különböző híranyagokban és más dokumentumokban e kijelentések előzményeit, amelyek arról tanúskodnának, hogy mindezt a „vádhalmazt” korábban – akárcsak töredékében vagy csupán jelzésszerűen – mikor is fogalmazta meg és tette közzé a most kormányzó korábbi ellenzéki erő, hiszen ebből a húsz évből négy évig neki is sikerült kormányoznia és „építenie” e zavaros és bizonytalan államrendet és politikai rendszert a maga kiszámíthatatlan jogrendjével, láthatatlan alkotmányával, amely a 2010-ben általuk „átvett” Magyarországot eredményezte? Használható és értékelhető tartalmú megnyilatkozásokkal - nyilvánvalóan saját figyelmetlenségemre visszavezethetően - azonban nem találkoztam.

 

Viszont sajnos, hogy egyetlen olyan nyilatkozatra vagy értekezésre sem akadtam, amelyben tanult kollégáim közül bárki is tiltakozott, felszólalt volna e szakmai-oktatói tevékenységének elmúlt húsz évére nézve tett dehonesztálóan minősítő megjegyzésekkel szemben, pedig van közöttük jó néhány akadémikus, professzor, PhD-vel rendelkező és habilitált hazai és nemzetközi hírnévvel és kitüntető elismerésekkel rendelkező személy is! Sőt, főállású oktatóként vagy óraadóként az intézmény elmúlt húsz évében számos olyan személy – kormánytag, államtitkár, alkotmánybíró, ombudsman, legfelsőbb bírósági bíró, legfőbb ügyészségi ügyész, vezető kormány-(fő)tisztviselő stb. – is oktatta „a zavaros és kiszámíthatatlan jogrendet megalapozó láthatatlan alkotmányt és a rajta felépülő alkotmányos intézményrendszert”, akik közül többen ma is azonos vagy hasonló beosztásban dolgoznak, esetleg még a régi hittel és meggyőződéssel, hiszen a márványba vésettnek és „örök időkre” változtathatatlannak hitt Alaptörvény és Átmeneti rendelkezései egyrészt nem tartalmaznak kevesebb homályos és zavaros tartalmú megfogalmazást, deklarációt, mint ócsárolt elődje(i), másrészt – lassan alig számolható módosításai miatt – tartósabbnak sem bizonyult. Minderre tekintettel - legalább én - kikérem magamnak, hogy az elmúlt húsz évben az egyetemi katedráról valamiféle „zavaros és kiszámíthatatlan jogrendet megalapozó láthatatlan alkotmányt és rajta felépülő alkotmányos intézményrendszerről szóló ismereteket”, közvetítettem volna a hallgatóknak!

 

De vajon az említett zavaros és bizonytalan korszakban a zavaros és bizonytalan politikai rendszer és az általa létrehozott államrend keretei között a kiszámíthatatlan jogrendet és a láthatatlan alkotmány és más alkotmányos jogszabályok normáit oktató volt kollégáim megtarthatják-e az elmúlt húsz évben e tanévnyitó ünnepség napjáig megszerzett tudományos fokozataikat és érdemeikért akár már e kormány által átadott kitüntetéseiket - élükön dr. Patyi András rektor úrral - avagy mindehhez szükség lesz egy agymosással együtt járó átképzésre is?

 

És mit kezdjen a biztató kormányfői üzenettel a jogelőd intézményeknél zavaros ismeretek alapján diplomát szerzett és a közszolgálatban elhelyezkedett és máig ott szolgálatot teljesítő több ezer (tízezer) köztisztviselő? Szolgálhatnak-e tovább - a zavaros ismeretek birtokában felemelt fejjel - a NER talaján felépülő intézményrendszerben az - ugyan emelkedett hangvételű, de elődjénél talán még átláthatatlanabb üzenetet közvetítő - Alaptörvény és Átmeneti törvényének normái szerint, de eszmeiségük tartalmáról papírral igazoltan sikerrel elsajátított új ismeretek nélkül?

 

Ha komolyan vesszük az ünnepi beszédekben elhangzottakat, akkor a kívánatos - amely egykor a ludovikásokat jellemezte - katonatiszti bajtársi szellem hiányában, aligha!

 

Budapest, 2012. szeptember 19.

 

*A publikált változatot lásd a Népszava 2012. október 4. csütörtök - 139. évfolyam 233. szám - 6 oldalán „Protestálás” cím alatt.

 


Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 79
a héten: a héten: 353
a hónapban: a hónapban: 2137
összesenösszesen439145
az oldalt jelenleg nézik: 1