Fogarasi József

Ásás

 

Honlapom e rovatában (Blog) „Képeskönyvek II.” 2012. március 3-án kelt, majd „további fejleményei” 2012. március 14-én kiegészített írásomat azzal a gondolattal zártam, miszerint a figyelmembe ajánlott ügyben elért szerény eredményeim miatt „úgy tűnik számomra a tények (és az aranyrög) feltárásához mélyebbre kell ásnom!”.

 

Nos, a munkához hozzá is kezdtem, de arra nem számítottam - bár valamilyen szinten tisztában voltam vele - hogy aki földmunkába kezd, az az ásás végzése révén nem csupán a termőfölddel kerül(het) közvetlen kapcsolatba, mivel az ásó a termőfölddel együtt a felszín alatt rejtőző hulladékot, salakot, szemetet is kifordít(hat)ja, amely által láthatóvá válhat mindaz, amit eleddig a földet befedő gyep eltakart. Minderről eszembe jutott egy régóta nem látott ismerősöm ma már egyre inkább igaznak tűnő megjegyzése: szerinte „a legocsmányabb állatfaj az ember, amellyel életemben valaha is találkoztam, az állat ugyanis sosem hazudik és csak végső kényszerből öli meg a saját fajtájából valót”. Akit viszont én is ismerek az ugyan (még) nem ölt, de annak idején egy másik ember oktatói karrierjét pártviszonyulása miatt erőszakkal akadályozta meg - nyomdafestéket nem tűrő megjegyzések mellett - majd évek elteltével mintha korábban mit sem tett volna ellene elérte és elfogadta az időközben csúcsra emelkedett „megtagadottól”, hogy hóna alá nyúlva segítse őt és egyengesse álságosan elért pályaútja ívének emelkedését.

 

De visszatérve az enyhébb „bűnök” mezejére, az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásával az sem egyeztethető össze, ha „A Haza Szolgálatában” alapeszmét hirdető Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja kellően nem ismeri a jogszabályok rendelkezéseit, illetve azok előírásait meghivatkozásuk esetében sem alkalmazza, hiszen az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló (2011. évi CXII.) törvény világosan meghatározza, hogy a kért közérdekű adatok esetében hogyan és hány napon belül kell törvényesen eljárni. Mindezt dékán úrnak a 2012. február 2-án írt (2012. 02.08-án átvett) levelem esetében nem sikerült teljesítenie, igaz ez az egyetem rektorának figyelmét is elkerülte pedig minderre a 2012. március 1-jei (2012. március 5-én kézhez vett) levelemben az Ő figyelmét is felhívtam. Hiába. A jogok jóhiszemű gyakorlása és az együttműködési kötelezettség teljesítésének esélyt adva azonban nem fordultam bírósághoz jogaim védelme végett.     

 

Bízva a - korábbi - Legfelsőbb Bíróságról érkezett Rektor Úr jogkövető eljárásában, közérdekű kérdéseimet megismételve, válaszkérő levelemet személy szerint neki címezve az alábbi tartalommal küldtem meg részére:    

 

„Prof. Dr. Patyi András úrnak

rektor

 

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)

 

1581 Budapest X.

Pf. 15

Hungária krt. 9-11.

 

Tisztelt Rektor Úr!

 

2012. március 1-jén kelt levelemben megküldtem Rektor Úrnak azon közérdekű adatigénylési kérelmemet, amelyet az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara dékánja, Dr. Boldizsár Gábor ezredes Úr megválaszolatlanul hagyva az NKE Központi Könyvtárnak áttett. Az e levelemben foglalt 2012. március 16-ai határidőig sem Rektor úrtól, sem pedig a NKE Központi Könyvtárától a közérdekű adatokat nem kaptam meg. Megjegyzem a kérdések egy része költségvetési-pénzügyi, illetve a művek kiadásával kapcsolatos kérdések voltak, tehát nem a Könyvtár kompetenciájába tartoznak.

 

I.

 

 Az adatszolgáltatással kapcsolatos esetleges félreértések elkerülése végett, fentiekre tekintettel a kérdéseimet megismétlem, illetve kiegészítem:

 

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) jogelőd szervezet kiadásában megjelent, alábbi három kiadvány (tanulmány):

- 1. "A közigazgatás alapjai I." Elvek - Intézmények - Funkciók - Működés (Képzési anyag) ZMNE hallgatók és a közigazgatás szereplői számára [dr. Kiss Sándor ny. főiskolai tanszékvezető docens; lektorálta: dr. Csépainé Széll Pálma egy. adjunktus; felelős szerkesztő: dr. Hülvely Lajos ];

- 2. "KÖZIGAZGATÁSI FÜZETEK" (egyetemi jegyzet) Hallgatók és önkormányzati vezetők számára [írta: Dr. Csépainé Széll Pálma; lektorálta: Dr. Kiss Sándor; felelős szerkesztő: Dr. Hülvely Lajos];

- 3. "A Polgármesteri hivatal jogállása, szervezete, működése, irányítása és vezetése" ZMNE hallgatók és a közigazgatás szereplői számára (Dr. Kiss Sándor ny. főiskolai tanszékvezető docens; lektorálta: Dr. Csépainé Széll Pálma egy. adjunktus; felelős szerkesztő: Dr. Hülvely Lajos egyetemi docens]

 

tekintetében kérem Dékán Urat, szíveskedjék az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 3. §-ának 5-6. pontja és 26. § (1)-(2) bekezdése alapján írásban tájékoztatást adni az alábbiakról:

 

a) Az említett 3 kiadványnak valóban az ZMNE-e a kiadója, mint ahogy ez a fedőoldalakon feltüntetésre került?

 

b) Ha a kiadványokat a ZMNE adta ki, akkor ez melyik évben történt meg, és hány példányban jelent meg? A kiadványok hány számozott oldallal jelentek meg? A kiadványhoz bárki hozzá férhet-e? A kiadványok hol, milyen áron vásárolhatók meg, illetve azok szabadpiaci forgalomba kerültek-e?

 

c) A kiadványok tartalma az interneten megjelent-e, és ha igen mely honlapon mettől-meddig volt a nyilvánosság számára elérhető? Jelenleg pedig mely honlapon tekinthető meg?

 

d) A kiadványok megjelentetését az ZMNE költségvetési forrásából vagy pályázati pénzből biztosította-e? Amennyiben közpénzből került finanszírozásra kérem, szíveskedjék közölni a kiadványok megjelentetésével kapcsolatban felmerült költségeket (honorárium, lektori, szerkesztői díj, nyomdai költségek, egyéb költségek), valamint az ezzel kapcsolatban kötött szerződéseket szíveskedjék részemre megküldeni.

 

e) "A közigazgatás alapja I. " művet követően megjelent-e további rész (II. illetve más kapcsolódó kiadvány), mert amennyiben igen, a fenti adatokat e művekre vonatkozóan is szíveskedjék szolgáltatni.

 

f) A 3 kiadványon feltüntetett dr. Kiss Sándor nevű személy, ugyanaz a személy-e? Dr. Kiss Sándor nevű személyek a doktorátusukat milyen tudomány- területen szerezték?

 

g) A 3 kiadvány lektori véleményeit szíveskedjék megküldeni.

 

 

II.

 

Kérem továbbá Tisztelt Rektor Urat szíveskedjék az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 3. §-ának 5-6. pontja és 26. § (1)-(2) bekezdése alapján írásban tájékoztatást adni az alábbiakról:

 

a) A NKE, illetve jogelőd Karainál 2010-2012. évben milyen elnevezésű Doktori Iskolák működtek, mely személyek, milyen témákban és mikor védték meg PhD értekezésüket, kik voltak a bírálók. Továbbá a dolgozatok és bírálatuk publikálásra került-e, nyilvánosan hozzáférhető-e, és hol, milyen módon? 2012-ben milyen nyilvános védések vannak kitűzve, ezekre mikor és hol kerül sor?

 

b) 2012. január 1-jétől kezdődően az NKE mely tanszékekein, kik azok az oktatói (kutatói) munkakörben alkalmazott személyek, akik pályázat nélkül nyerték el állásukat.

 

Budapest, 2012. március 27.

 

Tisztelettel és köszönettel:

 

dr. Fogarasi József

adatigénylő”

 

A választ illetően bízzunk Magyarország Alaptörvénye Nemzeti Hitvallás című rész tartalmának, és „A Haza Szolgálatában” jelmondat szuggesztív erejében, no és persze a jogállam törvényességi követelményének érvényesülésében!

 

 

 


 

 

 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 40
a héten: a héten: 40
a hónapban: a hónapban: 2857
összesenösszesen436893
az oldalt jelenleg nézik: 1