Fogarasi József

„Képeskönyvek” II. (és további fejleményei)

1. oldal / 6

Minden oldal

< Előző Következő >

 

„Képeskönyvek” címszó alatti, 2012. január 22-én kelt Blog bejegyzésemet azzal zártam, hogy „… otthon rám tört a kíváncsiság, milyen is lehet egy - a volt hallgatóim által - „képeskönyvnek” becézett jegyzet, tanfolyami brosúra, amely a helyi önkormányzatokról szól? Elhatároztam hát beszerzem és megismerkedem velük.”

 

Elhatározásomat tett követte, levelet írtam a Magyar Országos Levéltárnak, valamint – mivel a „böngészőben” rátaláltam – e-mailt küldtem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem központi címére tájékoztatva Címzetteket arról, miszerint tudomásomra jutott, hogy képzési körükben rendelkeznek a helyi önkormányzatokkal foglalkozó kiadvánnyal, amely érdekelne engem, ezért kérem szíves tájékoztatásukat, hol és hogyan juthatnék hozzá e kiadványokhoz.

 

A Levéltár – 12/117/2012. szám alatt kelt – levelében pontosan megadta a kiadvány címét, oktatási besorolásának minősítését, árát és beszerzési helyét, melynek segítsége révén a keresett kiadvány (1-2. számú melléklet) birtokába jutottam Az Egyetem részéről az egykori illetékes tanszékvezető tanár adott tájékoztatást miszerint elképzelésében - „Közigazgatás és helyi önkormányzatok” címmel - szerepelt egy alaptankönyv összeállítása a védelmi igazgatási szakos hallgatók számára, de végül is, a változások miatt elállt ötletétől, de „nagyra becsült tanártársai által elkészített fejezeteket” elektronikus formában megküldte e-mail címemre, mivel azokat a hallgatók is így kapták meg. A kiadványok elektronikus változatai azonban szerkesztésükben szétesve érkeztek címemre, továbbá sem az első sem utolsó oldalai impresszumot nem tartalmaztak annak ellenére, hogy - azokat a kiadványokon feltüntetett adatok szerint a szűk hallgatói körön kívül „a közigazgatás szereplői”, illetve „az önkormányzati vezetők” széles olvasói körének is szánták és - információim szerint azok nyomtatott formában is megjelentek. Mindezek alapján adatkéréssel fordultam a – jogutód – Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) dékánjához, aki – a kiadványok elérhetőségét firtató kérdésemet válasz nélkül hagyva – a Haza Szolgálatában eljárva a közigazgatási hatósági eljárás szabályainak ismeretében arról adott tájékoztatást, miszerint az adatkérést ügyintézésre áttette a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Központi Könyvtárához.

 

Mivel egyéb próbálkozásaim sem jártak sikerrel és a „nemzeti” jelzővel nem rendelkező Levéltárhoz hasonló gyors és érdemi válaszra nem számítok, ezért honlapom olvasóihoz fordulok azzal a tiszteletteljes kéréssel, hogy aki rendelkezik a 3-5. számú mellékletben közzétett könyvek nyomdai kivitelezésű teljes terjedelmű (akár használt) példányával és azt részemre vételre felajánlja, kérem, közölje ebbéli szándékát és elérhetőségét.

 

Budapest, 2012. március 3.

 

 

 

További fejlemények:

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Egyetemi Központi Könyvtára Igazgatója a 2012. február 29-én írt (2012. március 1-jén postára adott) levelemre – nem várt gyorsasággal – a 2012. március 5-ei keltezésű (általam 2012. március 12-én kézhez vett) levelében válaszolt. A válaszlevél, amely – fejrészt, iktatószámot és pecsétlenyomatot nem tartalmazott – az előbbiekben nevesített egyetemi kar (1581 Budapest, Pf.: 15.) fejléces borítékjában került részemre megküldésre az alábbiakat tartalmazta:

 

„Tisztelet Professzor Úr!

 

Levelére válaszolva az alábbiakban tájékoztatom

Az Ön által említett három egyetemi jegyzet (tankönyv) közül csupán egy mű, Csépainé Széll Pálma: Közigazgatási füzetek: egyetemi jegyzet hallgatók és önkormányzati vezetők számára található a könyvtár elektronikus adatbázisában. A kiadvány csak elektronikus formában létezik. Jegyzetbolti forgalomba nem került, papíralapú kiadása nincs. Csak az egyetem hallgatói és oktatói számára elérhető, kódok megadása alapján.

A két másik mű nem található meg az Egyetemi Központi Könyvtárban sem papíralapú, sem elektronikus változatban, ezért adatot róluk a könyvtár nem tud szolgáltatni.

A könyvtár az e-jegyzet adatbázisába a szerzői jogi nyilatkozat aláírása után helyez el műveket

 

Budapest, 2012. március 5.

 

Tisztelettel:

 

BK.

könyvtárigazgató”

 

Megjegyzések: furcsának találom, hogy a három mű közül a beazonosítható és a Könyvtár állományában fellelhető egyetemi jegyzet annak ellenére csak az egyetem hallgatói és oktatói számára férhető hozzá, hogy azt egyrészt költségvetési szerv (ZMNE rektora) adta ki (feltehetően költségvetési pénzekből); másrészt e jegyzet nem csupán az egyetem hallgatói számára készült, hiszen a külső borító lapon ennél szélesebb személyi kör (önkormányzati vezetők) került feltüntetésre; harmadrészt a hozzáférési korlátozásra, valamint megjelenésének kizárólagos elektronikus formátumára a mű első oldalán utaló adat nem található; negyedrészt a mű sem a szerző sem a lektor beazonosítható hivatalos minőségét és titulusát nem tartalmazza.

 

Mindebből úgy tűnik számomra a tények (és az aranyrög) feltárásához mélyebbre kell ásnom!

 

Budapest, 2012. március 14.

 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 60
a héten: a héten: 60
a hónapban: a hónapban: 2877
összesenösszesen436913
az oldalt jelenleg nézik: 3