Fogarasi József

5 5



Néhány napos vidéki körutamról hazaérkezve a postaládámban több más nem kívánatos szóró cédulával, különböző színű és méretű egyéb reklámanyagokkal és újságokkal együtt egy cetli méretű papíron ezt a talányos „üzenetet” találtam. Jelentőséget ennek sem tulajdonítva a többivel együtt mindjárt a kukába dobtam, miközben mérgelődtem, hogy más tulajdonostársak miért a földre ürítik a postaláda már említett „szeméttartalmát” és miért nem véve a fáradtságot dobják ezt is más hulladékkal együtt a szelektív papírhulladék-gyűjtőbe. Igaz, ehhez le kellene értük hajolni a földre és összegyűjtve őket felvenni onnan, hiszen ezek a kéretlen reklámhordozók – már csak különböző méretüknél is fogva – a levélszekrény kinyitását követő ezredmásodpercnyi pillanatban megakadályozhatatlanul azonnal a földre hullva szanaszét repülnek különösen, ha az ember a másik kezében valamilyen szatyrot vagy csomagot is cipel.

E hívatlan „betolakodókkal” szembeni védekezés céljából döntött a társasház számvizsgáló bizottsága, hogy a tavaszi közgyűlés elé terjeszti az SZMSZ mellékletét képező Házirend kiegészítését azzal a szövegtartalommal, miszerint a közös képviselő, illetve a számvizsgáló bizottság előzetes engedélye nélkül tilos a kapun belüli területen, valamint a tulajdonostársak levélszekrényeiben történő bárminemű reklám- vagy szóróanyag elhelyezése, amelynek megsértése esetén a társasház közös képviselője köteles lenne a társasház nyugalma végett a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján birtokháborítás jogcímén az arra illetékes hatósághoz fordulva birtokvédelmi eljárást kezdeményezni. E közgyűlési rendelkezés szövege a kapun kívül is elhelyezést nyerne mintegy figyelmeztetésként, és ezzel egyidejűleg e nemkívánatos anyagok elhelyezhetősége végett a kapura egy gyűjtőláda kerülne felszerelésre. Hogy mindez eredményez-e megoldást még nem tudható, de valahogyan el kell kezdeni a védekezést e hívatlan és erőszakos betolakodókkal szemben.

Pár óra elteltével vásárolni mentem és a kapunál összefutottam az egyik tulajdonostárssal, aki kérdésemre találkozott-e a levélszekrényében ezzel a fura üzenettel igenlő választ adott és egyúttal azt is elmondta, miszerint a papírosról hiányzott a már szokásosan ismert ajánlás vagy sajátos„fenyegetés” hogyha e levél olvasója nem küldi tovább lemásolva és sokszorosítva annak tartalmát ennyi meg annyi ismerős vagy ismeretlen személynek, akkor ez meg az a baj fogja őt érni, illetve ilyen meg olyan összegű nyereségtől fog elesni. A cetlit ő is a kukába dobta, de különösebb dolga nem lévén este az interneten nekiállt keresgélni atekintetben vajon mit is jelenthet a két 5-ös szám így egymásután vagy akár külön írva, illetve egybeolvasva?

A kíváncsiság rajtam is erőt vett és én is keresgélni kezdtem: íme, az internetes eredmény.

Az első, amit megtudtam: minden egyes szám sajátos rezgéssel bír, mely rezgés összefügg jelentésével és így üzenetként is szolgál. A számok emlékeztetnek bennünket arra, hogy mindannyian alkimisták vagyunk és e mágiával képessé válunk álmaink megvalósítására. Az 5-ös szám a változással, az átalakulással, a transzmutációval és az alkímiai folyamatokkal van összefüggésben. Valami megváltozik általa az illető életében, vagy még csupán érlelődik a változás, de előnyére.  

A számszimbolika valamelyik irányzata az írásmintában fellelhető számoknak tulajdonít értelmet. Felfogása szerint a kézírásokban megjelenő szimbólumoknak kiemelt jelentőségük van, ugyanis egyes betűvariációk egy-egy számot jelenítenek meg. Az 5-ös számot Püthagorasz az öt érzékszervvel bíró ember megjelölésére alkalmazta előnybe részesítve munkáiban az alábbi területeket: test, állati lélek, psziché, értelem, isteni szellem. Az 5-ös szám szerinte a b vagy az r betűkben jelenik meg a leggyakrabban.

A számmisztikában az 5-ös szám a vallás, a segítés, a gyógyítás száma is. Jelölheti az okkult tudományok iránti érdeklődést, a mágikus befolyásolhatóságot, a vonzódást a misztikumok iránt. Ez a szám az érintkezésekkel, az összeköttetéssel és a kapcsolatokkal is összefügg. E szám gyakori megjelenése a mozgékonyságot, a jó emlékezőtehetséget, a szellemi frissességet, a kiváló beszéd- és íráskészséget, a színészi tehetséget, a temperamentumot, a fejlett üzleti érzéket jelöli, de utalhat a változatosság vagy a változás vágyára is.

A lélek számai – amelyet a születéskor kapott teljes név magánhangzóiból lehet kiszámítani – állítólag rámutatnak az adott ember lényegére, szíve legmélyebb vágyára. E rendszerben az 5-ös „lélekszámmal” rendelkező személyek leginkább a szabadságra vágynak. Az irodai munkától, a rutinfeladatoktól bezártnak érzik magukat, ezért ha el akarják kerülni a fásultságot és a depressziót, akkor olyan munkát kell keresniük, ami sok utazással vagy rugalmas időbeosztással jár. Az is sokat segíthet rajtuk, ha spirituális tanulmányokat folytatnak és életrendjükbe beillesztik a spiritualizmust. Mindez lecsillapíthatja nyugtalanságukat és megteremtheti belső békéjüket.

Az életút száma – melyet születési dátumunk számjegyeinek az összeadásával kaphatunk meg – a velünk született tulajdonságokat és képességeket tárja fel, valamint megmutatja az életünkben bejárandó utunkat is. Kiszámításával megismerhetjük azokat az egyedi kihívásokat, amelyek életünk során várnak ránk. Az 5-ös életútszámmal rendelkező személyek állítólag kalandvágyó és kíváncsi emberek. Közülük sokan nagyon intelligensek, szeretnek filozofálni és a létezés természetéről elmélkedni. Irtóznak a megszokottságtól, a mindennapi házimunkától. Egyszerre több munkába is belefognak, de csak ritkán csinálják mindegyiket végig; viszont nagyszerűen tudnak kommunikálni, és kiválóan értenek bármilyen téma elvonatkoztatásához. Ezzel szemben nem szeretnek tervezgetni, inkább a jelenben élnek; erősen hisznek abban, hogy az univerzum vigyázni fog rájuk. Az életcél felé vezető útról történő letérést számukra legtöbbször csak a külső, kísérő jelenségek jelzik: például, ténykedésük folyamatos kritizálása, gúnyolása; a viszály vagy a stabilitáshiány érzékelése.

Állítólag a körülöttünk lévő számok is önálló jelentéssel bírnak. Ennek következtében minden szám pozitív és negatív hatással is rendelkezik. E körben az 5-ös szám pozitív hatásai a széles látókörűségben; a fantasztikus ötletekben, gyors gondolkodásban; a sokrétű és cselekvésközpontú érdeklődésben; a kíváncsi, felfedező hajlamban; a fejlesztő, leleményes és építő kreativitásban; míg a negatív hatások a nyughatatlanságban és örökös elégedetlenségben; az ideges és bőbeszédű locsogásban; az elsietett döntéshozatalban; a másik emberrel szembeni türelmetlenségben; a kellő szorgalom hiányában tükröződhet vissza.

A mindennapok világában megjelenő számok között külön, önálló csoportot alkot a lakóhelyi számmisztika. A lakhely száma megkapható, ha a lakcím minden egyes számjegyét összeadjuk. (Ha az így kapott szám kétjegyű, akkor ennek a számjegyeit is össze kell adni egészen addig, amíg eredményül egyjegyű számot nem kapunk.) Lakhelyünk számainak jelentőségét általában csak akkor vesszük észre, amikor az adott helyen már jó ideje ott élünk. A bérelt lakás esetében ugyanezt tapasztalhatjuk. Gondoljunk csak vissza összes, volt lakóhelyünkre: mindegyiknek van valamilyen „személyisége”. Volt köztük csendesebb és otthonosabb, amelyben az ember az adott időszakban elégedett és boldog volt, esetleg magányos és boldogtalan stb. A lakhely száma állítólag az adott hely energiáját határozza meg. Ezzel függ össze, hogy sokszor olyan lakhelyet tartunk vonzónak, amelynek a rezgése valamilyen fontos ponton egyezik saját rezgésünkkel, vagy ahhoz nagyon illik. Ezekre a lakóhelyekre mindig úgy emlékezünk vissza, mint egy igazi otthonra, ahol életünk tele volt harmóniával. Általában ezeket a helyeket érezz(t)ük leginkább otthonunknak. Amennyiben az adott lakhely nem harmonikus, vagy olyan a rezgése, amely nem illik saját számaink rezgéseihez, akkor ott magányosnak érezzük magunkat, a helyet pedig idegennek vagy zajosnak; ezért nem akarunk, nem szeretünk ott tartózkodni, és ha mégis muszáj ott lennünk, akkor ingerültek, depressziósak és nyughatatlanok vagyunk. Mindennek következtében lakhelyünk (akár állandó, akár csak ideiglenes) gyakran ad értékes információt arra nézve, hogy életünk melyik - eddig hiányzó - területét fejlesszük.

E csoportban az 5-ös szám aktivitást, változást; rengeteg lakót, gyereket és látogatót; sok ötletet; kultúrát, romantikát, érzéki felfedezést; sportolást és sok-sok utazást hordoz magában. Viszont az 5-ös számú ház nem kifejezetten támogatja a házasságot; inkább csak a romantikát, a felfedezést bátorítja. Az 5-ös számú helyek lakói vagy nincsenek otthon, mert éppen felfedezőúton járnak, vagy pedig otthon új dolgok felfedezéséről meditálnak. Amennyiben a lakók rezgésében rendkívül erősen van jelen az 5-ös szám, akkor ez az adott lakhely számukra a legtökéletesebb otthon, mivel ez a rezgés támogatja és magához vonzza az új élmények folyamatos áramlását, amelyet az 5-ös számú emberek folyamatosan igényelnek és keresnek.

A kínaiak szerint nem csak az a meghatározó, hogy milyen lakásban élünk és azt hogyan rendezzük be, hanem az is, hogy a Feng Shui szerint az egyes számokhoz mi rendelődik hozzá. Persze attól, hogy valakinek a házszáma szerencsétlenebb, mint a másiké még nem feltétlenül kell azonnal elköltöznie. A számhibák ugyanis praktikákkal orvosolhatóak. Így például az 5-ös szám jelentése „semmi” azonban páros számmal kombinálva egyensúlyt teremt. Ha pedig a 4-es mögött áll, akkor ez azt eredményezi, hogy a 4-es szám (halál) jelentése már „semmi”, azaz elveszi a 4-es szám negatív erejét.

Érdekes és izgalmas információkhoz juthatunk a sorsmeghatározó számok segítségével is: ennek megismeréséhez össze kell adnunk születésünk napja és hónapjának számait úgy, hogy mindkettőt (kétjegyű szám esetében) egy számjegyűre redukáljuk a második szám elhagyásával, majd az így kapott eredményhez hozzáadunk 1-et. Ez a szám azonban – miként az állatöv-jegyünk is, kilencévenként – évről évre változik. Azaz ennyi idő elteltével mindenki megújul, vagyis visszatér önmagához. E skálán az 5-ös szám a középsőt, a kötetlenséget és a szabadságot hordozza magában, amely azt jövendöli, hogy az illető a ciklus közepén járva jelentős fordulatra számíthat: a látóhatár kitágul számára, és a fejlődést, a növekedést semmi nem fogja akadályozni. Az érintett életritmusa felgyorsul, élete hirtelen mozgalmassá változik; új, eddig ismeretlen gondolatok, érzések zökkentik majd ki eddigi megszokott nyugalmából. Az év számára nem várt szabadságot hoz, melynek következtében kötetlennek és szabadnak fogja magát érezni. Persze a problémák sem fogják elkerülni: hajlamosabb lesz energiáinak szétszórására, amelynek következménye a nagyvonalú szétszórtság és annak érzése, hogy már nem képes mindent átlátni, ezért eluralkodhat rajta az érzés, miszerint korlátok közé szorult, amelyből nem képes többé kimászni.

A reinkarnáció missziós száma – amelyhez a teljes születési dátum (év, hónap, nap) számjegyeinek összeadásával és egyszámjegyűre történő redukálásával juthatunk hozzá – arra ad választ, hogy az illető ki volt és merre tart. E számsorban az 5-ös szám jelentése szerint az illetőnek minél előbb meg kell tanulnia rugalmasan és spontán módon reagálni az állandóan változó helyzetekre; feladata, hogy a jelenhez és a jövőhöz is pozitívan álljon hozzá, továbbá meg kell találnia az élet örömeit. Mindehhez erőt a hitből meríthet. Ez a hit azonban nem a vallási fanatizmuson, hanem az optimizmuson kell, hogy alapuljon. Következésképpen korábbi életében merev, hitetlen, és pesszimista ember volt, aki folyton aggódott, vagy félt valamitől nem engedve magának semmilyen lazítást. Állandóan spórolt, de mégsem merte élvezni sem a pénzt, sem az élet gyönyöreit. Viszont szorgalmas, becsületes és takarékos volt, mindent meggondoltan és tervszerűen tett mindeddig. Mostantól kezdve viszont az egyensúly megtalálása sikeressé és boldoggá fogja tenni; megtanulva az életet úgy élvezni, hogy közben nem esik túlzásba.
E – felállás és felnézés nélküli – kereső internetes játékot még sokáig lehetne folytatni, de én most inkább befejezem annak ellenére, hogy a címben szereplő számformátumra egyetlen megfejtést (ötletet) sem találtam, míg a két 5-ös szám egymásmellé írt esetére (55) is csupán egyetlen, semmitmondó „választ” kaptam: az 55-ös szám az 54-es és az 56-os szám között helyezkedik el.

Igaz, mind az 5-ös, mind az 55-ös számról egynéhány, szubjektív élményből fakadó emlék azért felidéződik bennem. Az ötösről az általános iskolai bizonyítványom jut eszembe, abban a nyolc tanév során egyetlen más jegy nem kapott helyet (mindez már nem mondható el a középiskolai és az egyetemi indexről), bár a Római jog jelesére még ma is büszke vagyok. Barátom – cinikusnak szánt megjegyzése – szerint a betűhely-kihagyással egymás mellé írt (5 5) két 5-ös szám azt is jelentheti, hogy valakinek a vizsgán két ötös érdemjegyet adtam. Ez – jegyeztem meg válaszként – biztos, hogy nem fordult elő az elmúlt tízen egynéhány év alatt, mivel, aki nálam eredménnyel vizsgázott, az biztos, hogy nem jött vissza többé újabb vizsgalehetőséget kérve; persze az előfordulhatott – még ha nincs is róla tudomásom – hogy valaki mindkét félévi vizsgáján jeles osztályzattal búcsúzott tőlem.  

Kisiskolás és ifjúkoromban sokat utaztam a Váci úton közlekedett 55-ös villamoson és annak lépcsőjén, valamint időben később az 5-ös buszon a Pasaréti végállomásig. A két különböző tömegközlekedési eszköz két különböző városrészt meg panorámát és egymástól igen eltérő öltözetű és eleganciájú embereket idéz fel memóriámban. Viszont, emlékezetem szerint 5-ös vagy 55-ös számot viselő utcában, házban, emeleten vagy ajtószám alatt nem laktam, hacsak nem külföldön valamelyik szállodában. Ezzel szemben biztos, hogy New Yorkban - végigsétálva a Broadway-n - jártam az 5-ös sugárúton (Avenue) és az 55. utcában (Street), mint ahogy az sem tagadható, hogy 1967. július 1-jétől kezdve a mai napig lottózom, de 5-ös találatom még nem volt.

És a születési, valamint az elhalálozási évfordulókhoz kötve a számokat sem jut eszedbe valaki? Biztatott további elmekutakodásra barátom. Az elhalálozással nem szoktam foglalkozni, így a hozzá kapcsolódó évfordulókat sem jegyzem meg. A születés az más, de sem a család, sem a baráti társaság szűkebb, de még a tágabb köréből sem tudok hozzákötni e két számhoz senkit. Sajnos e két említett körben számomra már inkább a hatossal kezdődő évtizedszámok a személyhez köthetők és beazonosíthatók. Bár – igaz nem a családi és nem is a baráti kör tagjai, hanem inkább az ennél szélesebb – ismerősi körből előtűnik ugyan egy testvérpár, akik talán közel lehetnek az 55-ös születési évfordulóhoz, de már régen nem találkoztam velük, és látni sem láttam őket. Az is lehet, hogy ikrek, hiszen elválaszthatatlanok voltak egymástól, és mint példás testvérek majdnem mindenben majmolva utánozták egymást; szinte mindenük közös volt: a házuk, s benne a lakás, a konyha, a társalgó és még a hálószoba is; rossz nyelvek szerint az ágyuk, sőt később a barátjuk is egyazon volt. Persze nem erről híresültek el, hanem arról, hogy gyakran füllentettek, később ez kórossá vált; a társaságot azzal „kábították”, hogy senki sem tudta, melyikük mikor mond igazat; nem ment ritkaságszámba, hogy még a valódit is titkolták, akár egymás elől is; tragikomédiába fulladt az eset, amikor egy házhoz rendeléses akció kapcsán kiderült, egyikük sem rendelt semmit, az egész csupán hecc volt. Mutatványuk és tudományuk csúcsán váltam meg tőlük: „munkában” nem ismerték a tréfát, ez végül odavezetett, hogy önmaguk sem hitték el mit maguknak mondtak; „munka közben” tükörbe nézve tükörképüknek tettek szemrehányást önmaguk igazmondásának hiánya miatt. Végül az egész orvosi esetté kerekedett.  

A másik személy – kit még fel tudok idézni – a napokban volt (lett volna) 55 éves. Szolárium sütötte barnaságát csak lesüllyedt kultúr-szintjének sötétsége volt képes elhomályosítani. Tudatára ébredve, miszerint a munka nem boldogít csupán a pénz mindent megtett annak érdekében, hogy e sajátos filozófia szerint rendezze be életének hátralévő részét, értékként gondolkodás- és cselekvése középpontjába az anyagiakat állítva mindent megszerzett mi érvényesüléséhez és boldogulásához kellett akár gátlástalan vagy fondorlatos eszközök bevetésével is. Idejét- és divatjamúlt valódi szőrmebundájában gombócként gurult végig életének a pénz világára szűkített „elittársaságok” szalonjaiban, ahol mágikus erővel keresett olyasvalamit, amely e körökben sosem fordult elő. Macskaként esve talpra pengeélen egyensúlyozva lavírozott az élet útvesztői között, mígnem külföldre vándorolva nagyobb vagyont örökölt, de hogy megtalálta-e mit keresett nem tudom (remélem e mentalitás segítségével nem). Mint ahogyan arról sincs tudomásom, hogy él-e még vagy a volt társasági köreiben felröppent hír szerint esetleg már a másik világba költözött. Ám a népi bölcsesség szerint, kinek halálhírét keltik az általa örök életűvé válik.

Budapest, 2011. november 1.




Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 164
a héten: a héten: 529
a hónapban: a hónapban: 374
összesenösszesen437382
az oldalt jelenleg nézik: 1