Fogarasi József

Renée Fleming

 

 

A végtelen óceán vize egy csepp méztől még nem lesz édes, de az emberi élet véges „óceánját” egy-egy rendkívüli pillanat, esemény, történés, érzékelés, érzelmi hatás stb. képes megédesíteni. Annyira mindenképp, hogy az említett történés szerencsés részese e pillanatnyi „édesítő”csodát átélve, később minderre visszaemlékezve, magában elégedetten állapíthassa majd meg: ezért a pillanatért érdemes volt élni, e néhány mézcsepp képes volt egy pillanat erejéig feledtetni az élet árnyoldalát; az átélt kudarcokat, a csalódásokat, az eredménytelenséget, a szerencsétlenséget, a borzalmakat stb.

 

 

Ilyen volt Renée Fleming budapesti koncertje, amelynek részeseként egy rövid időre ismét a New Yorki Metropolitanben éreztem magam azzal a különbséggel, hogy körbenézve a koncertnek helyet adó nézőtéren, a Met helyett a Magyar Állami Operaház impozáns belső tere köszönt a bámészkodóra vissza. A megszólaló művész, hangjának hibátlan minőségével, magával ragadó előadásmódjával - annak „bájával” és egyszerűségével - a művészet szépségének határtalanságát, az egyéniség utánozhatatlan sokszínűségét hirdetve töltötte be a színpadot és a nézőteret, elkápráztatva és magával ragadva annak hallgatóságát. Mindehhez párosult az előadónő szépsége, esztétikus és elegáns megjelenése, bájos és megnyerő ének-kifejezésmódja, egyéniségéhez hibátlanul illeszkedő frizurája és ruházata.

 

 

Ez már igen: Metropolitan minőség, párosulva a csodálatos magyar műemléki környezettel, az előadóművész andalítóan kellemes szépségével, s mindez - bár a jobb helyek tekintetében borsós áron ugyan, de - magyar forinttal is fizetve, amely összegszerűségében még mindig szerényebb mértéket képviselt, mint a Metropolitan hasonló minőségű előadásának, dollárban számított helyára (figyelmen kívül hagyva ezúttal az átszámítás és viszonyítás egyéb, más nem mellékes összetevőit).

 

 

De ne feledkezzünk meg az előadóművész teljesítménye szintjén produkáló karmesterről, Kristjan Järvi-ról és a közreműködő Magyar Állami Operaház zenekaráról se!

 

 

Budapest, 2011. május 11.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 46
a héten: a héten: 561
a hónapban: a hónapban: 1405
összesenösszesen435441
az oldalt jelenleg nézik: 2