Fogarasi József

Jereváni Rádió: a magyar kormány „Nemzet Polgármestere” címet alapított

 

 

A minap a ligetben sétáltam, amikor a Vajdahunyad vár körüli sétány egyik padján ücsörgő és újságot olvasó férfi alig várva a váratlan találkozás adta csevegés lehetőségét régi ismerősként kezdett integetni felém. Nem tudtam a rövidnek nem ígérkező és majdnem mindig egyoldalú információközlés-özönné váló beszélgetést elkerülni ugyanis elmerengésemből későn ébredve nem vettem észre a padon leselkedő veszélyt. Hiába próbáltam útvonalamat hirtelen megváltoztatva a füvön át egy másik gyalogossétányra menekülni - mintha megláttam volna egy váratlanul fölbukkanó valamit - ismerősöm fölpattanva a padról szinte észrevétlenül utánam eredt és lecsapott rám.

 

 

Halottam-e kezdte, a Jereváni Rádió legújabb hírét, miszerint a magyar kormány a Nemzet Színésze, a Nemzet Sportolója stb. elismerés mellett létrehozta a Nemzet Polgármestere címet, azaz újabb foglalkozást űzők kapnak életük végéig az adófizetők pénzéből hatalmas összegű apanázst, de ezúttal politikai alapon. A kezdeményezés egy valamilyen zenei műfajhoz hasonló – Terc, Tercet nem tudom mi Aladár – nevű gyakorló polgármesterhez fűződik, aki bejáratos a polgármesterek miniszteréhez, aki viszont jó kapcsolatokat ápol a kormányfővel és az egyik polgármesteri szövetség támogatását is élvezi hadarta könyökével állandóan lökdösve, várva válaszomat és elismerésem jelét a jól értesültségéért.

 

 

Nem szoktam rádiót hallgatni és fogalmam sincs, hogy melyik frekvencián működik az említett rádió igyekeztem védekezni és nem segíteni őt a kibontakozásban, hiába. Lehülyézett, amiért nem értem a kódolt üzenetet, amelynek nem az a lényege, hogy az adott rádió hol fogható, hanem az, hogy ez egy olyan információ, amely a legmagasabb körökből szivárgott ki és nagyon fontos, mivel még nem dőlt el semmi. Akkor meg miről beszélünk, és különben is jelenleg nincs, de soha nem is funkcionált ilyen megnevezéssel miniszter próbáltam mellékvágányra terelni a mellém szegődött alkalmi informátoromat, semmi sikerrel.

 

 

Az egésznek a lényege, hogy a címre az a gyakorló polgármester pályázhat, aki az elmúlt húsz évben legalább két egymás utáni önkormányzati ciklust kitöltve a kormánypárt jelöltjeként nyerte el ezt a tisztséget és testülete a cím elnyerésében többségi titkos szavazással támogatja, valamint részére az önkormányzat költségvetéséből havi 350.000-Ft életjáradékot biztosít, amelyet a kormány további 150.000-Ft összeggel kiegészít. E személyi kör maximum 15 főből állhat, a megüresedett hely betöltéséről - elhalálozás esetén, illetve a címtől való megfosztás esetében - a cím birtokosai egyhangú szavazással döntenek a hely megüresedéstől számított 90 napon belül beérkezett és a feltételeknek megfelelő pályázók közül. Ez egy marhaság legyintettem, de nem engedett tovább beszélni, hanem folytatta, miszerint az egész intézmény lényege, hogy a Nemzet Polgármestere cím birtokosa jogosult magáról szobrot készíttetni és azt szülőfalujában/városában az általa kiválasztott köztéren felállíttatni, továbbá azon települési önkormányzat területén ahol a második ciklusát kitöltötte igényelheti a polgármesterré jelölésekor nyilvántartásba vett néven - legalább 500 méter hosszúságú egyenes vonalvezetésű - utca elnevezését. A cím adományozására, illetve a 15 személy kiválasztására először a legközelebbi Önkormányzatok Napján kerülne sor.

 

 

És ki választaná ki őket először tettem fel a szóözönt félbeszakító kérdésemet? A szakszerű válaszra nem kellett sokáig várnom: az Ötv.-ben foglalt feltételeknek megfelelő önkormányzati érdekképviseleti szervezetek vezetői első körben egyhangú, a második körben többségi szavazattal.

 

 

Ennek semmi értelme nincs vágtam rá ellentmondást nem tűrően, különben sem lenne rá jelentkező tettem hozzá. Ismerősöm lélegzetet nem véve megrökönyödött arccal bámult rám meredten, kezét pedig arca előtt bal-jobb oldalirányban mozgatva érzékeltette velem be nem számíthatóságomat, majd levegőhöz jutva közölte, miszerint a Rádióban elhangzottak alapján több mint százan sorban állva tolonganak.

 

 

Egy biztos, hogy nincs közöttük mondtam határozottan, igaz nem is a kormányzópárt jelöltjeként jutott többedszer is elsöprő választópolgári többséggel e funkcióba, és kellő egyenességű gerinctartással is rendelkezik! Ki az? Nevét nem adom ki, de az országban mindenki ismeri és elég csak annyit mondani, hogy Asszonykórus vagy Jimmy Carter!

 

 

Budapest, 2011. április 7.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 



 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 500
a héten: a héten: 728
a hónapban: a hónapban: 2275
összesenösszesen436311
az oldalt jelenleg nézik: 2