Fogarasi József

100 évvel ezelőtt e napon született egy MAGYAREMBER…

 

 

… akiben soha, szemernyi igényként - tisztségének második ciklusát töltve - sem merült fel a közjogi méltóságok javadalmazásáról, juttatásáról és kedvezményeiről szóló törvény rendelkezéseinek személyére, vagy legalább családja, rokonsága testre szabása végett történő újraalkotásának, avagy módosításának kezdeményezése. De ilyet, még közvetve sem sugallt a kegyeit kereső, vagy kedvében járni akaró pártok, civilszervezetek vezetői felé.

 

Nem akart senkinek és semminek a „motorja” lenni, de megválasztását megelőzve - Istent játszva - üzenni sem üzent, senkinek. Miként ezt tette a párttagkönyvéhez foggal-körömmel ragaszkodó miniszteri asszonyság miszerint, ha egy kétharmados törvényt feles többséggel változtatna meg az országgyűlés, azt nem fogja szentesíteni.” Ilyen jogosítvánnyal azonban - az Alaptörvény rendelkezéseit kellően nem ismerő köztársaságielnök-aspiráns - megválasztása esetén, a kétharmados törvények tekintetében sem rendelkez(het)ne!

 

Mindezzel szemben a „születésnapos” nem csinált mást, mint Alkotmányos esküjéhez híven, tette a dolgát, MAGYAREMBER- ként: „Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.” Hogy mindez mennyire sikerült? Az „ítélkezés” az utókor szíve-joga.

 

Azonban ne feledjük:

 

Mátyás király emlékét a NÉP, mesék formájában örökítette tovább.

Őróla pedig a NÉP, egy szólás-mondást őriz: 10 éven át legalább volt egy „gönczünk”!

 

/ma rongyunk sincs./

 

 

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket, akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei, akiknek nincs eszközük megvédeni Önmagukat, s akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.” /hitvallás/

 

 

/1922. február 10-én született Budapesten Göncz Árpád/

 

 

Budapest, 2022. február 10.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 59
a héten: a héten: 346
a hónapban: a hónapban: 191
összesenösszesen437199
az oldalt jelenleg nézik: 4