Fogarasi József

Hogy nekünk mire – nem – telik, még?!

 

Csak álltam és kővé meredve bámultam a gőzölgő kávét mutató ábrát!

 

 


 

 

A fél világot beutaztam, de hasonló szellemességgel még sehol nem találkoztam. Hiába, a magyar elme akkor is fogékony és leleményes, ha a létminimum alatt él és semmije sincs. Egyetlen – még a kétharmados – hatalom (a női nemet kivéve) sem tudja leigázni és a magyar ember eszét elvenni. Éhezünk és fázunk, de agyunk munkálkodik, még ha, néha másokat megviccelve is.

 

A trolibusz végállomáson fel-alá sétálva mérgemben már több mint 10 percet várva a végre el is induló járatra, lettem figyelmes a fenti ábrára. Először azt hittem délibáb, esetleg dühömben a szemem káprázik. Közelebb mentem és szó sem volt káprázatról, de még csak délibábról sem. Valóban egy gőzölgő kávéscsészét láttam a trolibusz számkijelzőjén. Talán még a kávé illatát is érezni véltem.

 

Nosza, nézzük meg, biztattam magam: hátha így akar kedveskedni a fővárosi közlekedés vezetése a már régóta várakozó utasoknak, kárpótlásként, a kijelzés ellenére sem érkező-induló járatért? Miért, ne fogadjam el e sohasem látott gesztust, vívódtam magamban? Majd határozott léptekkel a trolibusz legutolsó ajtajához léptem, aztán előbbre menve a következőhöz, majd tovább a másodikhoz, s végül a legelsőhöz, a vezetőnél nyílóhoz. Se vezető, se egyetlen nyitott ajtó, de gőzölgő, illatos aromájú kávéval sem találkoztam. Csalódva mentem vissza a járat hátuljához, hogy ismét, de most már tüzetesebben is szemügyre vegyem az ábrát. Szó se róla, tártam szét csalódottan mindkét karomat, ez a kép egy gőzölgő kávéscsészét ábrázol!

 

Az ábra megfejtését a többi várakozó, de rajtam jót derülő utasok egyike adta meg, elmésen: hiába is tetszik keresni az invitáló, nyitott ajtót a buszon, ez csupán a sofőr üzenete az utasok felé, várakozzatok nyugodtan, én most kávézom!

 

[Hm! A közlekedésben legalább van ábra és jelzés a kávézásra, még ha mindebből a munkától való távolmaradás időtartama nem is derül ki. Ezzel szemben a bíróságokon - amennyiben a tisztelt bíróság megunta a munkát és kávézni megy - még egy ilyen ábrára sem (anyagilag és tisztességből sem) futja?!]

 

Budapest, 2015. április 21.

 

 

 

 

 

 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 15
a héten: a héten: 765
a hónapban: a hónapban: 2312
összesenösszesen436348
az oldalt jelenleg nézik: 1