Fogarasi József

Ha sok a csillagod, mindenre alkalmas vagy …! - 1.sz. melléklet


 

1.      sz. melléklet

 

 

Alkotmányjogi Tanszék

 

Bemutatkozás

 

Az Alkotmányjogi Tanszék oktatási tevékenységének centrumában a magyar alkotmányjog és az önkormányzattan című tantárgyak előadása és a velük kapcsolatos elméleti és átfogó ismeretek közvetítése áll.

 

A magyar alkotmányjog a közhatalom gyakorlásának jogi alaprendjére vonatkozó elméleti és tételes jogi tudás foglalata. A tantárgy a magyar politikai és gazdasági rendszer alkotmányos alapjaival, az államszervezet felépítésének és működésének alapvető szabályaival, valamint az alapvető jogok rendszerével és hatásával foglalkozik.

 

Az önkormányzattan című tantárgy az önkormányzás elméletét és gyakorlati megvalósulását mutatja be szervezeti, funkcionális, működési és személyzeti elemekre bontva.

 

A két alap stúdiumhoz kapcsolódva a Tanszék az elmélyülést segítő további tantárgyakat is oktat. Az összehasonlító alkotmányjog nemzetközi kitekintést ad, az alkotmányos eszmék története című tárgy az alkotmányjog fogalmainak filozófiai és történeti megalapozásához nyújt segítséget, az emberi jogok című tárgy az alapvető jogok részletes kifejtését tartalmazza és az alapjogok jogrendszerre gyakorolt hatását vizsgálja. Az önkormányzati modellek című tantárgy az önkormányzás és a helyi önkormányzatok legfontosabb külföldi szabályozásaiba nyújt betekintést, a jegyző önkormányzati tevékenysége című tárgy pedig gyakorlati igazgatás-szervezési és jogi ismereteket közvetít.

 

Az Alkotmányjogi Tanszék munkatársai az alkotmányjog és a közjog elméletében és gyakorlatában, valamint az állam működését érintő kérdésekben széles körű ismeretekkel és nagy tapasztalatokkal rendelkeznek. Oktatás és kutatás szervezői múltjuk ugyancsak jelentős. Mindennapi feladatuknak tekintik a hallgatók segítését a lehető legmagasabb szintű tudásanyag elsajátításában és a hivatásukra való felkészülésben.

 

Kutatási tevékenység

 

A Tanszék munkatársainak tudományos érdeklődése sokrétű és lefedi az oktatott tárgyak teljes spektrumát. A kutatási tevékenység az alkotmányjogra és az önkormányzati igazgatásra, valamint ezek peremterületeire koncentrál. Hangsúlyos kutatási témák: az alkotmányosság és alkotmányvédelem, az emberi jogok, a kormányzás, az alkotmányjogi és közhatalmi felelősség, az igazságszolgáltatás, a helyi önkormányzatok, alkotmánytörténet. Az említett tárgykörökben a Tanszék munkatársai rendszeresen publikálnak, hazai és külföldi tudományos fórumokon előadásokat tartanak.

 

 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 100
a héten: a héten: 424
a hónapban: a hónapban: 1268
összesenösszesen435304
az oldalt jelenleg nézik: 3