Fogarasi József

Nemzeti Nagyjaink iránti tiszteletlenség …*

1. oldal / 7

Minden oldal

< Előző Következő >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemzeti Nagyjaink iránti tiszteletlenség …

… az ötletszerű jogalkotásra épülő NER következménye

 

 

 

Országos Széchényi Könyvtár

Dr. Sajó Andrea

főigazgató

                                                                                                                                  Melléklet: 3 lap, 6 oldal

Budapest
Budavári Palota, F ép.
1827

 

 

Tisztelt Főigazgató Asszony!

 

 

A 2004. évi XXIX. törvény 141-143.§-aiban nevesített rendelkezések alapján

 

közérdekű kérelmet, valamint közérdekű bejelentést

 

terjesztek elő az alábbiak szerint:

 

 

3). Mivel másokat szemmel láthatóan nem zavar, ezért kénytelen vagyok – helyettük is szégyenkezve – e közérdekű bejelentésben szóvá tenni egyrészt egy fennálló jogsértő gyakorlatnak, másrészt a Nemzeti Nagyjainkkal szembeni tiszteletlenségnek és - véleményem szerint - kegyeletsértésnek további tűrhetetlenségét, illetve azonnali megszüntetését, amelynek megtörténtéért, illetve több mint egy évtizedes észrevétlenségéért és olvashatóságáért az OSZK szakmai személyi állományán felül a magyar kulturális és tudományos közélet teljes szakmai és politikai szereplőit felelősség terheli!

 

Kezdjük az „egyszerűbbel”, a jogsértő gyakorlattal (bár ez tekinthető egyben akár tiszteletlenségnek is). Az Országos Széchényi Könyvtár 6003-5/2012. szám alatt Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által Budapesten, 2012. február 20-án aláírt - és az előírt módon és helyen közzétett - Alapító Okirata 1.4. pontja szerinti idegen nyelvű elnevezése – az angol, német, francia, spanyol, orosz mellett - latinul: „Bibliotheca Nacionalis Hungariae Széchényiana” (1/a-b. melléklet). Ezzel szemben az OSZK hivatalos levelezése Bibliotheca Nacionalis Hungariae” névvel ellátott - nyomdai úton előnyomott - fejrészes levélpapíron történik (2/a-b. melléklet).

 

Folytassuk a tiszteletlenséggel, szerintem kegyeletsértéssel. Szinte majdnem biztosan minden magyar ember által közismert, hogy az előbbiekben néven nevezett első nemzeti közintézményünket - az Országos Széchényi Könyvtárat - gróf Széchényi Ferenc alapította, Alapító Okirata pedig 1802. november 26-án nyerte el a királyi megerősítést. Ezt követően az 1808/VIII. törvénycikk jóvoltából létrejött a Magyar Nemzeti Múzeum, amelynek keretébe került beillesztésre a Széchényi Könyvtár, Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtára elnevezéssel. A Könyvtár 1949-ben vált ismét önállóvá Országos Széchényi Könyvtár néven majd 1985-ben költözött új helyére, a Budavári Palota F épületébe. Ennyit, a történeti hűség kedvéért!

 

Mindennek ellenére a „Nemzeti” jelzőt túlharsogó kormányok és szaktárcák nem restellték és - úgy tűnik még - ma sem restellik, hogy az előbbi 1-2. pontban többször is szóba hozott 60/1998.(III. 27.) Korm. rendelet 5.§ (1) és 13.§ (1) bekezdésében – úgy az eredeti, a Magyar Közlöny 1998. március 27. napján megjelent 1998/26. számának 2276 és 2277 oldalain olvasható eredeti szövegben (3/a-b. melléklet), mint az azt „továbbgörgető” Nemzeti Jogtár (www.njt.hu), valamint más jogtárak (mentségükként szóljon, hogy ők mindig a hatályos szöveget kénytelenek átvenni és „továbbcipelni”) – jelenleg is nemzeti könyvtárunk Országos Széchényi Könyvtár jogos és becsületes elnevezése helyett, az „Országos Széchenyi  Könyvtár” elnevezés olvasható! (NO, KOMMENT!!! Ennyit a Nemzeti Hitvallás identitásának őszinteségéről és megbízhatóságáról!)

 

 

Az 3). pontban foglaltakra tekintettel

 

 

a)    Kérem - a 2004. évi XXIX. törvény 141-143. §-ai alapján - annak vizsgálatát, hogy a fentiekben említett névelírás/névcsere észrevételének hiánya, illetve észrevétel esetén jelzésének elmaradása milyen szakmai, technikai, emberi okokra, belső ellenőrzési hiányosságokra vezethető vissza és van-e arra nézve valamilyen adható garancia, hogy hasonló szégyellnivaló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő? Továbbá kérem a hiányos fejrészt viselő levélpapírok további felhasználásának azonnali leállítását.

 

b)    Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Ijtv.) - 3.§ 5-6. pontja és a 26.§ (1)-(3) bekezdései - alapján papíros adathordozón a 29.§ (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül kérem azon dokumentumok hiteles másolatainak lakcímemre történő megküldését, amelyek az említett névelírás/névcsere esetleges észrevételét és annak jelzését, illetve az arra kapott választ/válaszokat tartalmazzák.

 

c)     Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Ijtv.) - 3.§ 5-6. pontja és a 26.§ (1)-(3) bekezdései - alapján papíros adathordozón a 29.§ (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül kérem a fentiekben említett fejrészes levélpapírok megrendelésére kötött szerződés(ek), valamint a leszállítás dokumentumai hiteles másolatainak lakcímemre történő megküldését, illetve annak megválaszolását, hogy az említett fejléces levélpapírok megrendelését ki (név, funkció), és mely naptári napon írta alá, hagyta jóvá; a megrendelés hány db fejrészes levélpapír legyártására vonatkozott; a legyártott lapokból hány példány került eddig felhasználásra, illetve mennyi van még raktáron?

 

 

Tájékoztatásul felhívom a figyelmüket, miszerint az általam előterjesztettek elintézésének határideje

 

-                      a 2004. évi XXIX. törvény 141-143. §-ai alapján a bejelentést a beérkezéstől számított 30 napon belül kell elbírálni, majd a vizsgálat befejezésekor a megtett intézkedésekről vagy annak mellőzéséről – az indokok megjelölésével – a bejelentőt haladéktalanul értesíteni;

 

-                      a 2011. évi CXII. törvény (Ijtv.) alapján a közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az igény tudomására jutását követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.(E 15 napos határidő azonban anyagi jogi jellegű, amely azt jelenti, hogy a kért dokumentumoknak, illetve a válasznak az adatkérőhöz 15 napon belül meg kell érkeznie.)

 

 

Budapest, 2012. október 25.

 

 

Tisztelettel és köszönettel:

 

 

Fogarasi József

bejelentő, adatkérő

 

*A levelet teljes terjedelemben lásd a Jogalkalmazás, jogkövetés (2012) rovatban.


 

Látogatók száma

a mai napon: a mai napon: 491
a héten: a héten: 719
a hónapban: a hónapban: 2266
összesenösszesen436302
az oldalt jelenleg nézik: 2